Kom godt i ganghamster i naturen

Nedenfor finder du en ‘kom godt i gang’-guide til din første hamster. Her står alt det grundlæggende, du skal vide om det at holde hamster.

Hvorfor anskaffe sig en hamster?

Mange børn er kommet til deres forældre og spurgt, om de ikke må få et kæledyr. Problemet er bare, at mange kæledyr er lidt besværlige at holde, og børn kan have en tendens til at miste interessen efter nogen tid. I stedet for meget opmærksomhedskrævende kæledyr som hunde, katte og kaniner, som man som forældre måske ender med at skulle passe for børnene, kan I overveje at anskaffe en hamster i stedet. Det er et af de nemmeste dyr at have. Så får børnene lov til at lære at tage ansvar for deres eget dyr, uden at opgaven bliver for stor og uoverskuelig. Derudover lærer de at resektere og forstå dyr.

Vælger man for eksempel en dværghamster som Vinterhvid Dværghamster eller en Campells Dværghamster, så er der garanti for succes. De kræver ikke så meget plads eller pasning, men kan give rigtig meget glæde for både børn og voksne. Hamstere bliver ca. 2 år gamle, så selvom man forpligter sig ved at skaffe et kæledyr, så varer forpligtelsen ikke så lang tid. En hamster er nataktiv, så hvis man er meget følsom over for lyde om natten, så sørg for at købe kvalitetsudstyr, der ikke larmer, når det bliver brugt.

Læse mere om de forskellige hamsterarter her.

Hamsteren er et solodyr – placer aldrig to hamstere sammen

En lille detalje, man skal være opmærksom på, er, at man kun skal have én hamster i et bur. Det er en grundregel, når man har hamstere. Den almindelige hamster (kaldet guldhamstere) er altid alene, også i naturen, mens dværghamstere kan have det svært med at være 2 på så lidt plads. Derfor som udgangspunkt altid kun én hamster i et bur.

Udstyr og placering

Generelt kan man tænke, at en hamster trives under nogenlunde de samme vilkår som os mennesker, forstået på den måde at de heller ikke kan lide at være steder, hvor der er koldt, fugtigt eller træk eller for meget sollys og varme, herunder oven på radiatorer og pejsen. Derudover skal man være obs på, at de har en bedre hørelse end mennesker, så steder med for meget støj dur heller ikke – husk at computerskærme også udsender støj, blot i et lydniveau, som vi ikke selv registrerer.

I forhold til udstyr er det en god regel at have alt udstyr klar og parat, inden du byder din første hamster velkommen derhjemme. Invester tid i at undersøge, hvilket udstyr der kræves og anbefales – det kan måske tage lidt tid, men betragt det som god og lærerig kvalitetstid for både forælder og barn. Når I har besluttet jer for det rette udstyr, så køb det og gør klar til hamsteren. Og først derefter skal I tage ud at købe hamsteren. Det kan godt virke fristende at slå to fluer med ét smæk og bare købe udstyr og hamster samtidig, men det kan hurtigt skabe panik og give en dårlig start for hamsteren, hvis noget mangler eller er i stykker, når I først er kommet hjem. Så hellere køre to gange og give din hamster den bedste start.

Du kan læse mere om udstyr og placering her.

Den daglige pasning

Du kan læse mere om pasning af hamster her.

Kend din hamster

Når du har fået din første hamster, skal du til at lære den bedre at kende. Det tager tid, men du har klart det bedste udgangspunkt, hvis du har lidt kendskab til hamsteradfærd. Det kan være fristende at tage hamsteren op ofte, men faktisk bryder de sig ikke om at blive taget for meget op. Lad hamsteren lære dig at kende stille og roligt ved at stryge den og tale til den, når du fodrer den. Prøv at lokke den op på din hånd, men brug langsomme bevægelser, så den ikke bliver forskrækket. Hvis den bider, når den bliver taget op, kan det være en god idé at bruge arbejdshandsker i starten, indtil den har lært, at du ikke vil angribe.

Hvis du gerne vil kende din hamster og respektere dens adfærd, er her nogle gode råd:

  • Tal til din hamster, og brug langsomme bevægelser, når du fodrer den.
  • Vask hænder før og efter fysisk kontakt med din hamster; du kan have madlugt på dine hænder, som den ikke synes om.
  • Skab en fast fodre- og legerutine.
  • Tag aldrig en sovende hamster op.
  • Undgå høje lyde eller stød mod buret; det kan forskrække hamsteren.
  • Hold ikke for hårdt om hamsteren.
  • Hold aldrig hamsteren mere end 20 cm over jorden, hvis den pludselig skulle springe fra dig.

For ikke at blive overrasket over din hamsters adfærd, er der fem former for adfærd, der kendetegner hamstere:

1. Redebygning er en af de stærkeste drifter hos hamsteren. Den vil gerne bygge sig et blødt gemmested. Så husk at sørge for redemateriale nok til reden.

2. Duftkommunikation er helt normalt hos mange dyr, herunder hamsteren. Det betyder, at den meddeler sig ved hjælp af sine duftkirtler omkring øjne, ører og hale og dermed gnider sig mod ting og mennesker.

3. Soignering er hamsterens måde at holde sig ren på. Den vasker sig ved at pudse sig i ansigtet med forpoterne og glatte sin pels med de skarpe tænder. Hvis du har fået en langhåret hamster, skal den dog have lidt ekstra hjælp til pelsplejen.

4. Hvinen er hamsterens måde at udtrykke frygt på. Den kan finde på at hvine, når du tager den op, fordi den føler sig truet. Sæt den ned igen, og prøv igen lidt senere.

5. Natdyr. Hamsteren er et natdyr og sover derfor om dagen. Det skal du selvfølgelig respektere, så lege- og fodretid mv. skal helst placeres sent om aftenen eller tidligt om morgenen.

Køb af hamster

Umiddelbart virker det som det nemmeste at finde sin første hamster hos den nærmeste dyrehandler, og der er sikkert en større udvalg af arter, farver og køn. Men det bedste råd er at finde din nye kæledyr hos en decideret opdrætter. De har en professionel tilgang til pasning af hamstere og interessen. Der er muligvis ikke så mange af disse i Danmark, men et godt alternativ er at købe din hamster hos en privat familie.

Uanset hvilket sted I beslutter jer for, er der en række ting, der er gode at være opmærksom på, når man skal beslutte sig. Se stedet an, og kig på dyrene. Har de godt, og er der nogenlunde rent? Ser nogen af dem syge eller sløje ud, har sår eller pletter? Er vand- og foderbeholdere rene? Er disse ting i orden, kan I prøve at lægge mærke til hamsternes opførsel. Hvis de er vågne, så hold øje med, om de er livlige og nysgerrige. Pelsen skal desuden være fin og glat, mens øjnene skal være helt åbne og klare – ikke noget med puds eller halvlukkede øjne. Sidst men ikke mindst, så snak med sælgeren, hvis I har valgt en privatperson, så I kan danne jer et indtryk af, om vedkommende har forstand på hamstere og har passet godt på dem indtil videre.

%d bloggers like this: