Et af de mest kritiske valg du skal foretage dig når du anskaffer dig en hamster er at vælge det rigtige hamsterbur. Det er ikke helt ligegyldigt hvilket bur du vælger til din hamster. Der findes rigtig mange modeller i butikkerne, men desværre er rigtig mange af dem ikke egnet til hamstere uanset at de faktisk bliver solgt som hamsterbure. Mange børn falder for de bure der er lyserøde, skriggrønne eller ligner et tivoli. Det er meget fint, men det bliver nød til at komme i anden række. Det vigtigste er at hamsteren trives i buret. Hvis hamsteren ikke trives i buret, så får vi som mennesker desværre heller ikke ret meget glæde af dem.

3 ting du skal være opmærksom på inden du køber et hamsterbur:

1. En hamster et bur!

Dette gælder som udgangspunkt og helt sikkert for guldhamstere. Undgå såvidt muligt to hamstere i samme hamsterbur med mindre de skal parre sig. Hamstere er nogle slagsbrødre og solitære dyr, og kan ikke nødvendigvis enes med andre hamstere. Hvis du lader to gå sammen, så risikerer du at de skader hinanden eller endnu være slår hinanden ihjel. Hamster kan fint alene , og så har de jo dig som partner og ven. For dværghamstere kan i nogle tilfælde godt have 2 sammen, men man skal være sikker på at der tages højde for temperamant, køn og familie. Som udgangspunkt er det “en hamster et bur”.

2. Størrelsen betyder faktisk noget

De små hamsterbure er faktisk uegnet som hamsterbolig. Selvom en hamster eller en dværghamster er meget lille betyder det ikke at de ikke skal have noget plads at bevæge sig på. Hamsteren er et meget aktivt dyr, der kræver plads og aktiviteter der kan udfordre dem. Selvom hamstere og særligt dværghamstere er små væsener, så har hamsteren af natur brug for at få inddelt sin bolig i forskellige områder. Hamsterburet skal være tilpas stort til at hamsterne kan have rede, toilet, hjul, gemmesteder til mad og generel plads at røre sig på. Derfor frarådes det jf. Dansk Hamsterforening ikke at bruge hamsterbure mindre end:

 • Guldhamster: 80 x 40 x 35 cm (l x b x h)
 • Dværghamster: 50 x 40 x 25 cm (l x b x h)

Her vil I opdage at rigtig mange af de hamsterbure der ligner rumstationer, tivoli eller lignende faktisk ikke opfylder disse krav. Alle hamsterbure anmeldt her på Hamsterliv.dk overholder disse regler.

3. Hamsterburets tremmeafstand

En dværghamsterunge er ikke ret stor, så her er det vigtigt at du ikke vælger et bur med for stor tremmeafstand ellers kan de klemme sig ud mellem tremmerne. Generelt bør tremmeafstanden i hamsterburet være mindre end 1 cm.

Andre gode råd til valg af hamsterbur

Hamstere er ikke så god til træk, så lad endelig være med at stille buret nedenfor vinduet eller andre steder, hvor det kan trække på dem. Vælg evt. et hamsterbur med faste side enten hele vejen op eller i bunden. Det giver læ og forhindrer desuden at strøelse ryger ud af buret, når hamsteren roder rundet og graver i det.

Hamsterbur i flere etager lyder jo tiltalende da hamsteren bedre kan udnytte den plads du giver den, men hamsteren rumsterer mest i bunden af buret. De ekstra etager er så at sige lidt spildt. Vælger du alligevel et bur mere flere etager, så sørg for at den lille klumpedumpe ikke kan falde for langt ned. Dvs. hylderne inde i buret helst skal overlappe hinanden, så når den falder ned (og det gør den) så falder den ikke så langt.

Et hamsterbur med rør kan være lidt af en udfordring for en stor guldhamster. Rørene er ofte for små og den store hamster kan godt sidde fast. Derudover kan man risikere at hvis hamsteren er utryg, så vil den sidde i røret meget af tiden. Dvs. det er også der den går på toilet, og det er ikke det fedeste sted at skulle gøre rent.

 

Hamsterbur til guldhamstere og dværghamstere

En guldhamster – også kaldet syrisk guldhamster – er den største af hamsterarterne, og derfor er de også mere pladskrævende. Særligt guldhamstere er meget aggressive over for deres artsfæller, så husk kun at have en i buret. Til de store hamstere så anbefaler vi at du bruger et af følgende bure:

 

 

Stort hamsterbur Alaska

Til guldhamstere har du brug for godt med plads og det får du med det her bur. Det er så tilpas stort at alle hamstere vil elske det.

Der er en høj bundkant så du sikrer dig at der ikke ryger strøelse ud over det hele. Derudover er der åbning både fra oven og fra siden, så det er nemt at nå ind til din lille guldklump.

Med buret følger der en fin platform og en rutsjebane. Der er også et lille “hoved” med to huller der skal ligne øjne. Det kan evt. fjernes da en guldhamster ikke rigtig kan være i det.

Prisen er i den lave ende og med alt det der følger med og burets kvalitet taget i betragtning får du her et virkeligt godt bur for pengene.

Specifikationer

 • L 85 x T 48,5 x H 44 cm
 • Gittermaske: 0,9 cm
 • Ekstra dybt bundkar: 15,5 cm dyb

Skyline Nagarium Kerry

Dette er et meget flot bur og indrettet så det mest af alt ligner et terrarie. Det er også lige tilpas så stort at også guldhamstere kan bruge det.

Et terrarie gør det muligt at se ind til hamsteren hele vejen rundt. Der er ingen bundkar, hvor det kan skjule sig, så du vil have fin mulighed for at nyde din hamster hele tiden. Du har også kant hele vejen rundt, så der ryger ikke strøelse ud til siden.

I hamsterburet følger der 2 huse og lille vippe med. De er ok, men er måske lidt spinkel bygget. Du skal nok regne med at de skal skiftes i hamsterens levetid, da hamstere jo elsker at gnave i træ – hvilket også gælder hamsterhuse. Der er en stor låge i toppen, så det er nemt at nå ned til din hamster. Selvom du ikke kan komme ind til hamsteren fra siden, så fungerer det alligevel pga. den store låge.

Hamsterburet er ikke specielt dyr i forhold den kvalitet du får, men det er dog muligt at købe billigere hamsterbure end dette Skyline Nagarium Kerry.

Specifikationer

 • L 75 x B 45 x H 37 cm
 • Gittermaske: 0,7 cm
 • Glas-nagarium med gittertag for god luftcirkulation
 • Nem rengøring

Bure kun til dværghamstere

En dværghamster er jo en bette fætter, som elsker at stikke af hvis den får mulighed for det. De er ikke så pladskrævende, men har stadigvæk brug noget plads at bevæge sig på og mulighed for at indrette buret, så det føles så naturligt som muligt. Dit dværghamsterbur skal derfor være med en tilpas lille gitterbredde (under 1 cm) ellers så stikker den af. Du kan bruge alle de bure der er nævnt ovenfor under hamsterbure til guldhamsteren, da en hamster som sådan ikke kan få for meget plads. Så hvis du virkelig vil forkæle din dværghamster, så bruger du sådan et bur. Hvis ikke så kan et af følgende bure helt sikkert også bruges.

 

 

Savic dværghamsterbur

Her er et fint lidt mindre dværghamsterbur. Det passer ikke til guldhamstere, men en dværghamster vil kunne få det fint i buret.

Der medfølger lidt foderskål, drikkeflaske 150 ml, 2 tunneler af plast, gitterrampe. Buret i sig selv er et rigtig fint kvalitetsbur fra Savic. Bunden er høj og gennemsigtig. Det gør at det er nemt at følge med i hvad din hamster laver. Hamstere kan godt lide at grave gange, men med det her bur går du ikke glip af noget.

Der er to låger så der er nemt at komme ind i buret for at rengøre, og hvis man skal snakke lidt med hamsteren er der en fin låge i siden.

Hamsterburet er et fint kvalitetsbur fra Savic.

Specifikationer

 • B 70 x T 37 x H 51 cm
 • Høj bundskål af plast: 26 cm
 • Gitterafstand ydergitter: 9,5 mm
%d bloggers like this: