Pasning af hamster

En hamster er et taknemmeligt lille dyr, der gør det nemt for den travle familie at have et kæledyr uden at skulle bruge særlig meget tid på at opfylde dens behov. Den kræver daglig opmærksomhed, men ikke megen indsats. Nedenfor kan du læse om pasning af hamster.

Pasning af hamster

Hvor i hjemmet skal hamsteren bo?

Når du har besluttet dig for at få en hamster, er næste spørgsmål, hvor i hjemmet den skal være. Hvis du sørger for at rengøre hamsterburet regelmæssigt, lugter hamsteren ikke, og så er der flere steder du kan anbringe den, blot du tager højde for visse forhold.

Undgå at stille din hamster følgende steder:

  • Foran vinduer, hvor den bliver udsat for sol.
  • Steder, hvor det trækker, fx i en entré.
  • Køkkenet på grund af dampene.
  • I nærheden af radio, højttaler, tv eller lignende.
  • Badeværelser på grund luftfugtigheden.
  • Hvor der er potteplanter inden for rækkevidde, idet bladene kan være giftige.
  • Steder på gulvet, hvor evt. katte eller hunde i hjemmet nemt kan nå hamsteren.

Når du kommer hjem med din hamster for første gang, kan den naturligvis godt være lidt urolig efter transporten og de nu nye omgivelser. Giv den derfor god tid til at vænne sig til det nye miljø og bur, og lad den endelig selv klatre fra transportburet og over i sit nye hjem.

Køb de rigtige beholdere til foder og vand

Den bedste madskål til en hamster er lavet af keramik, ligesom dem, hunde og katte også bruger. De er tilpas tunge til, at de ikke vælter, og har desuden den fordel, at hamsteren ikke kan gnave dem i stykker.

Drikkebeholderen til hamsteren må modsat madskålen ikke være en åben beholder, men skal derimod være lukket. Ellers risikerer man, at vandet bliver beskidt med underlagsmateriale. Derefter vil kapillærkraften trække vand ud af beholderen og gennembløde det omgivede gulvareal. Og så kan det være skadeligt for hamsteren. En korrekt vandbeholder er udviklet specielt til hamstere og ofte er det muligt at hænge dem fast i siden af buret. Sørg for at hænge dem i en tilpas højde, så hamsteren nemt kan nå. Læs mere om vandflasker til hamstere her

Daglig pasning af hamster

Fodring

Som sagt kræver en hamster ikke den store pasning, men lidt skal der dog til, for uden mad og drikke dur helten ikke. Du skal derfor huske at fodre din hamster hver dag. Da hamstre sover om dagen, og de fleste mennesker er i skole eller på arbejde, er det ikke en god idé at fodre den om morgenen. Det optimale er at fodre den, når den står op, dvs. om aftenen når du går i seng. Dette giver dog ikke megen tid til hyggeligt samvær, så du kan forsøge at rykke fodringen lidt frem ved at fodre den om eftermiddagen, når du kommer hjem. Det kan lære hamsteren, at det kan betale sig at stå op lidt før tid, når der er godbidder i vente.

Det har mindre betydning, hvornår du skifter vandet, men det er nemmere at huske det, hvis det gøres i samme omgang som fordringen.

Ugentlig pasning af hamster

Rengøring

Det er ikke nødvendigt at rengøre hamsterburet dagligt, men en gang om ugen er tilstrækkeligt. Synes du dog, der begynder at komme lugtgener før tid, kan du med fordel skifte lidt af strøelsen to gange om ugen. Hamstere har for vane at besørge det samme sted i buret, hvilket gør det nemt for dig at skifte det beskidte strøelse ud med noget nyt.

Vandbeholderen skal vaskes godt en til to gange om ugen. Der kan nemlig risikere at danne sig grimme algebelægninger på indersiden, hvis den ikke bliver vasket tit nok. Hvis du vil desinficere beholderen, skal du være forsigtig med at bruge hvad som helst. Find et produkt, der egner sig til små pattedyr. Husk at skylle grundigt efter med rent vand.

Når du nu alligevel er i gang med rengøringen, kan du med fordel også lige tjekke efter skader/huller i buret, hvis hamsteren har gnavet for meget nogle steder.

Månedlig pasning af hamster

En gang om måneden må du gerne give buret en lidt større rengøring, hvor det desinficeres. Du kan bruge fx Rodalon eller Virkon-S til at rengøre buret. Husk at slutte af med at skylle grundigt.

%d bloggers like this: